17 | Karadordeva snicla (Karagyorgyevics-szelet), Szerbia

Nagymamámmal és nagyapámmal gyerekkoromban gyakran felmentünk a tokaji hídra, ahonnan nagyszerű rálátás nyílik két folyó összeolvadására - mindig az az érzésem, mintha a Tisza épp csak azért kanyarodna errefelé, hogy felvegye a Bodrogot, és innen már együtt vonuljanak tovább. Ma is bármikor szívesen álldogálok az összefolyás felett, és elmerengek azon, hogy milyen bölcsen osztja be az erőket a természet - előbb a Tisza kerül fölénybe egy kicsi folyó fölött, hogy aztán Szerbiában, félezer kilométer múlva őt kebelezze be az európai összetartozás szimbolikus kék szalagja. A titeli behódolás sajnos nem csodálható olyan kényelmes nézőtérről, mint a tokaji, de találtam egy kifejező légi felvételt.

a Tisza Titelnél megadja magát a Dunának (photo credit)

Sajnos élőben még nem volt szerencsém a Tisza torkolatát megnézni, de a Kalemegdanból, Belgrád citadellájáról a Duna és a Száva összefolyása is látványos. A fővárosban tett séta másik elmaradhatatlan állomása a világ legnagyobb ortodox temploma, a kívül-belül lenyűgöző Szent Száva-templom.

a belgrádi Szent Márk-templom is látványos

Számos szerb hagyomány még a pogány időkből eredeztethető, melyeket aztán a vallásos élet adaptált. A Slava például a családi védőszent ünnepe, amikor búzából készült édességet, koljivót, illetve szimbolikus motívumokkal díszített kalácsot sütnek, és finomságokat esznek. A szerb konyha épp annyira sokszínű, mint amennyire viszontagságokkal teli az ország történelme. Balkáni, mediterrán, török és közép-európai hatások keverednek, s a hagyományos ételek között ugyanúgy megtalálható a rántott hús és a paprikás csirke, mint a muszaka és a dzsuvecs.

Amikor Emillel városnéző túránk végén beszabadultunk egy sarki élelmiszerboltba, csodálattal fedeztük fel a sokszínű tejszín-, tejföl-, túró- és sajtkínálatot. Az egyik számunkra besorolhatatlan termék a kajmak, ami leginkább sűrű, krémes tejszínhez hasonlít, és egy újkori gasztronómiai találmány, a Karagyorgyevics-szelet lényeges hozzávalója.

kajmak

A recept az 1950-es évek végén, egy véletlennek köszönhetően született. Megalkotójától, egy híres szakácstól kijevi csirkemellet rendeltek, de se csirkemell, se vaj nem állt rendelkezésére, így borjúból és kajmakból egy hasonló ételt kreált. Hogy kicsit megbolondítsa a fogást, tartármártással, citromkarikával és paradicsomszeletekkel dekorálta, ami így a Karagyorgye Csillaga érdemrend medáljára emlékeztette a derék konyhafőnököt, s gyorsan el is nevezte művét a híres uralkodócsalád emlékére. A köznyelv persze nem hagyta annyiban az arisztokratikus keresztséget, és inkább a beszédes "hajadon álma" néven emlegeti az amúgy igen egyszerűen elkészíthető ételt.

A kajmak beszerzésének feladata Emilre hárult (egy delikáteszlánc üzleteiben kapható), én pedig finom szűzérmét vettem. Egy kis trükk segítségével elfogadható méretű szeleteket varázsoltam az amúgy aprócska keresztmetszetű húsból: a vastagabb szeleteket csak annyira vágtam ketté, hogy szétterítve normális méretű szeletet adjanak. Az így szétterített húsokat szép vékonyra klopfoltam, bekentem a kajmakkal, roláddá tekertem, majd dupla panírban - hogy minél jobban összefogassam a tekercseket - kirántottam.

Karagyorgyevics-szelet

Hozzávalók:
6 szelet rántani való hússzelet (borjúborda, sertéskaraj, szűzérme, vagy hasonló)

fekete vagy zöld bors
100 g kajmak
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez

A hússzeleteket minél vékonyabbra klopfoljuk, besózzuk. Egyik oldalukat meghintjük kevés frissen őrölt borssal, és vékonyan megkenjük a kajmakkal. Feltekerjük a szeleteket, majd dupla panírba forgatjuk: liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa, majd ismét tojás, végül zsemlemorzsa.

a hajadon álma panírozásra vár

Forró olajban, vagy fritőzben aranysárgára sütjük. Tartármártással tálaljuk. Köretként sült krumpli, burgonyapüré, rizs, vagy akár párolt zöldség, saláta is illik hozzá.

Epilógus: ez valóban egy leányálom! Egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető étel, és - persze a hústól is függően - nagyon finom, omlós, egyszóval kellemes színfolt a rántott húsok világában. Tartármártást a maradék kajmakból és majonézből kevertem, nagyon jól passzolt hozzá.


Megjegyzések