A Bosna folyó és a magát hercegi rangra emelő Stjepan Vukcic Kosaca titulusa után elnevezett ország mindmáig viseli a 90-es évek polgárháborújának nyomait. Ezzel együtt szerintem az egyik legizgalmasabb balkáni ország. Valószínűleg az is közrejátszik a szimpátiában, hogy általában bosnyáknak néznek, ha tisztességesen felöltözve betérek egy-egy arab világbeli mecsetbe, hiszen messziről látszik, hogy az északi típusba tartozom. A sztereotip feltételezés persze nem véletlen: Bosznia-Hercegovina Európa hagyományosan iszlám népességű országai közül az egyik.
A három legnagyobb itt élő etnikum - a muzulmán bosnyákok, az ortodox szerbek és a katolikus horvátok - Jugoszlávia felbomlása után hirtelen egy kis területen összezárva találta magát, és rendesen össze is rúgta a port. A bosnyák háború pusztításának legszimbolikusabb áldozata a mostari Öreg híd - bár négyszáz esztendő meg sem kottyant az építménynek, néhány órás kitartó bombázással mégiscsak sikerült lerombolni. Az eredeti állapot szinte tökéletes helyreállítása példás nemzetközi összefogással közel tíz évig tartott, de megérte a sziszifuszi munka: 2005-ben a hidat a Világörökség részévé nyilvánították.
![]() |
galambok fóruma a Sebilj mellett Szarajevóban (photo credit) |
![]() |
a helyreállított mostari Öreg híd minaretek társaságában (photo credit) |
Az épített örökség mellett persze a természet is sok izgalmas dolgot tartogat számunkra. Rövidke tengerpart, hosszú folyóvölgyek, bárányok járta legelők, sűrű erdőségek, ércekben gazdag hegységek alkotják az ország változatos tájképét.
Bosznia-Hercegovina, miután jó félezer évig örvendhetett az Oszmán Birodalom vendégeskedésének, az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. A történelmi fejezetek mellett mediterrán helyzete szintén meghatározó volt a bosnyák konyhaművészet kialakulásában. Jól ismert balkáni specialitás a pljeskavica és a cevapi, de a darált húst töltik káposzta- és szőlőlevélbe, paprikába, hagymába is. Kedveltek a lecsószerű zöldségételek, mint a duvec és a musaka, a nehezebb ételek közül pedig a raguszerűen elkészített birka- és marhahúsok, illetve a babos fogások emelhetők ki.
Bosnyák vacsoránk töltött hagyma volt, aminek elkészítése nagyon hasonlít a töltött káposztáéra, viszont annál sokkal egzotikusabbnak tűnik. A hozzávalók között nem sok meglepő van: darált hús, rizs és persze hagyma. A hagymacsészék előkészítése persze egy kicsit aprólékos, de igazából a káposztalevelek előkészítése és a töltelék becsomagolása sem sokkal gyorsabb.
Bosnyák töltött hagyma
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma
500 g darált hús (marha vagy birka, esetleg vegyesen)
Epilógus: nem meglepő módon könnyedén beilleszthető a töltött káposzta és töltött szőlőlevél alkotta sorba. Én nem különösebben rajongok a töltött káposztáért, de ez a hagymás variáció még nekem is ízlett. Jancsikának viszont egyik kedvence a töltött káposzta, úgyhogy az ő szívét kissé nehezebben hódította meg a bitorló újítás. Ízlés szerint tejföllel (vagy stílusosan kajmakkal) feldobható, és persze melegítve még jobb, mint frissen…
![]() |
Perucica, Európa utolsó őserdeinek egyike (photo credit) |
Bosnyák vacsoránk töltött hagyma volt, aminek elkészítése nagyon hasonlít a töltött káposztáéra, viszont annál sokkal egzotikusabbnak tűnik. A hozzávalók között nem sok meglepő van: darált hús, rizs és persze hagyma. A hagymacsészék előkészítése persze egy kicsit aprólékos, de igazából a káposztalevelek előkészítése és a töltelék becsomagolása sem sokkal gyorsabb.
Bosnyák töltött hagyma
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma
500 g darált hús (marha vagy birka, esetleg vegyesen)
1 csésze rizs
2 közepes sárgarépa
só
2 közepes sárgarépa
só
bors
2 ek étolaj
pirospaprika
pirospaprika
1 ek liszt
A hagymát megtisztítjuk, egészben hagyjuk. Egy nagyobb fazékban vizet forralunk egy kevés sóval, majd a hagymafejeket a forró vízbe dobjuk, és negyed órán keresztül főzzük. A megpuhult hagymákat szűrőlapáttal kiszedjük a vízből, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan szétválasztjuk a leveleket, hogy tölthető hagymacsészéket kapjunk.
A töltelékhez a darált húst összekeverjük az átmosott rizzsel, a lereszelt sárgarépával, sóval és borssal ízesítjük, és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy a massza összeálljon. A keveréket az előkészített hagymacsészékbe töltjük. A töltött hagymákat egy serpenyőbe ültetjük, annyi vizet öntünk alájuk, hogy éppen ellepje, majd nagy lángon felforraljuk, ekkor kisebbre állítjuk a lángot, és kb. egy órán keresztül lefedve pároljuk.
Ha kész, a hagymákat kivesszük a vízből, és a főzőlevet kevés olajon pirospaprikával és egy evőkanál liszttel készített rántással besűrítjük.
![]() |
hagymák a vízben, hagymacsészék töltésre készen |
![]() |
főzésre várva |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése