![]() |
teaültetvények (photo credit) |
Egy olyan szigettől, ahol már százezer évvel ezelőtt elkezdődött az emberiség történelme, joggal el is várhatjuk, hogy rendelkezzen néhány titulussal. Annak idején még nem is volt igazi sziget - egy azóta már a tenger által elfoglalt 30 km hosszú mészkő turzáslánc kötötte össze az indiai szubkontinenssel, így Ádám hídján oda-vissza vándorolt már a paleolitikum embere is. Az eposzi hagyomány szerint az ösvényt egy szépasszony mentőakciójához építette Rámacsandra hindu király majomserege. Később aztán újabb legendák születtek, s ezek a felekezeti hovatartozásnak megfelelően azt mesélik, hogy Buddha, Siva, Ádám vagy Szent Tamás apostol ezen a természetes hídon jött át a szigetre, és egy hegycsúcson álldogálva lábnyomot is hagyott. A történet persze sokkal szerteágazóbb, de legfontosabb üzenete, hogy a legnagyobb világvallások követői békés egyetértésben mind szent helyként tisztelik a Sri Padát.
![]() |
a Sri Pada, vagyis Ádám hegyének kúp alakú csúcsa a távolban (photo credit) |
![]() |
Sigiriya, Kashyapa király ókori palotájának romjai (photo credit) |
A különböző nyelvű, vallású és vagyoni helyzetű emberek közös nevezőjét a kothu roti nevű étel szimbolizálja. Ez az egytálétel a tamilok és arabok lakta keleti Batticaloa régióban született a 70-es években, és innen terjedt el egész Srí Lankán. Eredetileg az alacsonyabb társadalmi osztályok munkásainak gyorséttermi fogásáról van szó, aminek puccosabb verzióit ma már szívesen kínálják a gazdagabbak konyháin is. A kothu roti aprított rotit jelent, s gyakorlatilag ez az étel egyetlen állandó eleme. A lényeg, hogy az ízlés szerint kiválasztott curryt egy hatalmas, forró vaslapon a darabokra vágott lepénykenyérrel, valamint zöldségekkel, tojással, vagy akár sajttal összepirítják. Mi most egy vegetáriánus padlizsáncurryt főztünk, amit káposztával, paprikával, póréhagymával és az immár megszokott rotival sütöttünk össze serpenyőben. A padlizsáncurry a Srí Lanka-i szokásoknak megfelelően kókusztejjel, kurkumával és jelentős mennyiségű csilipaprikával készült.
Srí Lanka-i rotiragu
Hozzávalók a curryhez:
1 padlizsán
só
csilipaprika ízlés szerint
1 kisebb vöröshagyma
1/2 kiskanál őrölt kurkuma
1 dl víz
1 dl kókusztej
1 evőkanál citromlé vagy limelé
Hozzávalók a rotihoz:
12 dkg finomliszt
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
1 evőkanál étolaj
1-1,5 dl víz
További hozzávalók:
pirítani való zöldségek ízlés szerint: fejes káposzta, paprika, póréhagyma, hagyma, cukkini, sárgarépa…
A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, és alaposan besózzuk. Néhány percnyi állás után leöblítjük a sót, és lecsöpögtetjük. A felaprított vöröshagymával és a karikára vágott csilivel együtt mély serpenyőbe tesszük, megszórjuk a kurkumával, aláöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt összefőzzük. Ha a padlizsán megpuhult, levesszük a fedőt, és valamennyire elpárologtatjuk a szaftját. Hozzáadjuk a kókusztejet és a citromlevet. Összekeverjük, és néhány perc alatt összeforraljuk.
![]() |
a curry hozzávalói (padlizsán, hagyma, csili és kurkuma) nyersen, majd megfőzve és kókusztejjel, citromlével ízesítve |
Végül egy lapos, nagy felületű serpenyőben ízlés szerinti arányban összesütjük a curryt, a rotidarabokat és az előkészített, darabolt zöldségeket.
Epilógus: Emil nem engedte feldarabolni az összes rotit, úgyhogy megkóstoltuk a rotival töltött rotit is. Maga a padlizsáncurry a csilipaprikának köszönheti az összes jellegét - ennél sokkal jobb receptek találhatók szerintem. Amúgy az étel ideális felhasználása a maradék curryknek és rotiknak, nyugodtan lehet kísérletezni különböző zöldségekkel, tojással, sajttal, bármivel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése