61 | Mishkaki (saslik), Tanzánia

Afrika sok más országához hasonlóan Tanzánia is az ellentétek országa. A jelentős mennyiségben kitermelt és exportált drágakövek hasznából nem sokat lát az egyszerű nép - Tanzánia a Föld legszegényebb országainak egyike.
paradicsomárusok az út mentén (photo credit)
A természet csodái azért nem csak gyémántban és tanzanitban mutatkoznak meg, hiszen itt, a Tanganyika-tó mélyén található Afrika legalacsonyabb pontja, és ugyancsak itt magasodik a fekete kontinens legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró, melynek hava a jóslatok szerint néhány éven belül el fog olvadni. Lábánál a szavannák lakói legelésznek és vadászgatnak nem túl békés együttélésben.
Az ország két része, a szárazföldi Tanganyika és a Zanzibár-szigetcsoport 1964-ben egyesült, nem sokkal azután, hogy mindketten elnyerték függetlenségüket. A szigetek népe elsősorban az iszlám vallást és kultúrát követi. Tanganyikán ezzel szemben elterjedt a kereszténység, azon belül a lutheránus irányzat a német, az anglikán pedig a brit gyarmati idők emlékére.
Stone Town, Zanzibár-város történelmi negyede (photo credit)
Tanzánia Kelet-Afrika leginspirálóbb régiójaként szinte minden művészeti ágat megihlet, melyek aztán mind a kifinomult ízlésű ínyenceket, mind a turisták tömegigényét képesek kielégíteni. Fentebb már célozgattam Hemingwayre, aki a '30-as években járt errefelé, de itt élt majdnem 17 évig a dán bárónő, Karen Blixen is. Ő Isac Dinesen írói álnéven alkotott, többek között az ő munkája a Babette lakomája című novella, melyből később Oscar-díjas film készült. A képzőművészetet illetően Edward Said Tingatinga stílusalapító munkásságát érdemes kiemelni - a merész színeket alkalmazó stílusban még gyerekeknek szánt afrikai témájú rajzfilmsorozat is készült.
Sufiani Athumani tingatinga stílusú festményei Tanzánia élővilágát mutatják be (photo credit)
Végül, ha már Zanzibárnál tartunk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy itt látta meg a napvilágot Farrokh Bulsara, azaz Freddie Mercury, aki párszi szülők gyermekeként a zoroasztrizmus követője volt.
A tanzániai konyha változatos, hiszen az óceánparti vidékeken és a szigeteken a halételek, a szárazföldi részeken pedig a kukoricakásával, rizzsel, főzőbanánnal kínált húsételek jellemzőek. Természetesen nagy hatása van India viszonylag könnyű elérhetőségének, valamint az iszlám kultúra hagyományainak is, ez elsősorban a fűszerek bátor használatában jelentkezik. Választásom a mishkaki nevű szuahéli saslikra esett, amit Tanzániában jellemzően marhahúsból készítenek, de a recept forrása alternatívaként a csirkehúst is javasolta. Igazán könnyen elkészíthető fogásról van szó: olajos pácot kell készíteni, majd néhány órás pihentetés után grillserpenyőben (vagy faszén felett) készre sütni a nyársra húzott húsfalatokat.

Tanzániai csirkenyársak

Hozzávalók:
1 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 koktélparadicsom
1/2 teáskanál kurkuma
2 evőkanál földimogyoróolaj
2 evőkanál víz
bors

1/2 kg csirkemellfilé

A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a paradicsom héját lehúzzuk, húsát apróra vágjuk. A gyömbért, a fokhagymát és a paradicsomot összekeverjük az olajjal, a vízzel és a fűszerekkel, ízlés szerint sózzuk.
A csirkemellfilét felkockázzuk és a pácba forgatjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd saslikpálcikákra szúrjuk.
Grillserpenyőben megsütjük.
Salátát, sült krumplit kínálunk hozzá.


Epilógus: tipikusan az az étel, aminek a receptjét bonyolultabb leírni, mint elkészíteni. Finom, üdítő színfolt a csirkehúsok világában.

Megjegyzések