Afrika sok más országához hasonlóan Tanzánia is az ellentétek országa. A jelentős mennyiségben kitermelt és exportált drágakövek hasznából nem sokat lát az egyszerű nép - Tanzánia a Föld legszegényebb országainak egyike.
A természet csodái azért nem csak gyémántban és tanzanitban mutatkoznak meg, hiszen itt, a Tanganyika-tó mélyén található Afrika legalacsonyabb pontja, és ugyancsak itt magasodik a fekete kontinens legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró, melynek hava a jóslatok szerint néhány éven belül el fog olvadni. Lábánál a szavannák lakói legelésznek és vadászgatnak nem túl békés együttélésben.
Az ország két része, a szárazföldi Tanganyika és a Zanzibár-szigetcsoport 1964-ben egyesült, nem sokkal azután, hogy mindketten elnyerték függetlenségüket. A szigetek népe elsősorban az iszlám vallást és kultúrát követi. Tanganyikán ezzel szemben elterjedt a kereszténység, azon belül a lutheránus irányzat a német, az anglikán pedig a brit gyarmati idők emlékére.
Tanzánia Kelet-Afrika leginspirálóbb régiójaként szinte minden művészeti ágat megihlet, melyek aztán mind a kifinomult ízlésű ínyenceket, mind a turisták tömegigényét képesek kielégíteni. Fentebb már célozgattam Hemingwayre, aki a '30-as években járt errefelé, de itt élt majdnem 17 évig a dán bárónő, Karen Blixen is. Ő Isac Dinesen írói álnéven alkotott, többek között az ő munkája a Babette lakomája című novella, melyből később Oscar-díjas film készült. A képzőművészetet illetően Edward Said Tingatinga stílusalapító munkásságát érdemes kiemelni - a merész színeket alkalmazó stílusban még gyerekeknek szánt afrikai témájú rajzfilmsorozat is készült.
Végül, ha már Zanzibárnál tartunk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy itt látta meg a napvilágot Farrokh Bulsara, azaz Freddie Mercury, aki párszi szülők gyermekeként a zoroasztrizmus követője volt.
A tanzániai konyha változatos, hiszen az óceánparti vidékeken és a szigeteken a halételek, a szárazföldi részeken pedig a kukoricakásával, rizzsel, főzőbanánnal kínált húsételek jellemzőek. Természetesen nagy hatása van India viszonylag könnyű elérhetőségének, valamint az iszlám kultúra hagyományainak is, ez elsősorban a fűszerek bátor használatában jelentkezik. Választásom a mishkaki nevű szuahéli saslikra esett, amit Tanzániában jellemzően marhahúsból készítenek, de a recept forrása alternatívaként a csirkehúst is javasolta. Igazán könnyen elkészíthető fogásról van szó: olajos pácot kell készíteni, majd néhány órás pihentetés után grillserpenyőben (vagy faszén felett) készre sütni a nyársra húzott húsfalatokat.
Tanzániai csirkenyársak
Hozzávalók:
1 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 koktélparadicsom
1/2 teáskanál kurkuma
2 evőkanál földimogyoróolaj
2 evőkanál víz
bors
só
1/2 kg csirkemellfilé
A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a paradicsom héját lehúzzuk, húsát apróra vágjuk. A gyömbért, a fokhagymát és a paradicsomot összekeverjük az olajjal, a vízzel és a fűszerekkel, ízlés szerint sózzuk.
A csirkemellfilét felkockázzuk és a pácba forgatjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd saslikpálcikákra szúrjuk.
Grillserpenyőben megsütjük.
Salátát, sült krumplit kínálunk hozzá.
Epilógus: tipikusan az az étel, aminek a receptjét bonyolultabb leírni, mint elkészíteni. Finom, üdítő színfolt a csirkehúsok világában.
![]() |
paradicsomárusok az út mentén (photo credit) |
Az ország két része, a szárazföldi Tanganyika és a Zanzibár-szigetcsoport 1964-ben egyesült, nem sokkal azután, hogy mindketten elnyerték függetlenségüket. A szigetek népe elsősorban az iszlám vallást és kultúrát követi. Tanganyikán ezzel szemben elterjedt a kereszténység, azon belül a lutheránus irányzat a német, az anglikán pedig a brit gyarmati idők emlékére.
![]() |
Stone Town, Zanzibár-város történelmi negyede (photo credit) |
![]() |
Sufiani Athumani tingatinga stílusú festményei Tanzánia élővilágát mutatják be (photo credit) |
A tanzániai konyha változatos, hiszen az óceánparti vidékeken és a szigeteken a halételek, a szárazföldi részeken pedig a kukoricakásával, rizzsel, főzőbanánnal kínált húsételek jellemzőek. Természetesen nagy hatása van India viszonylag könnyű elérhetőségének, valamint az iszlám kultúra hagyományainak is, ez elsősorban a fűszerek bátor használatában jelentkezik. Választásom a mishkaki nevű szuahéli saslikra esett, amit Tanzániában jellemzően marhahúsból készítenek, de a recept forrása alternatívaként a csirkehúst is javasolta. Igazán könnyen elkészíthető fogásról van szó: olajos pácot kell készíteni, majd néhány órás pihentetés után grillserpenyőben (vagy faszén felett) készre sütni a nyársra húzott húsfalatokat.
Tanzániai csirkenyársak
Hozzávalók:
1 cm gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 koktélparadicsom
1/2 teáskanál kurkuma
2 evőkanál földimogyoróolaj
2 evőkanál víz
bors
só
1/2 kg csirkemellfilé
A gyömbért és a fokhagymát megpucoljuk és összezúzzuk, a paradicsom héját lehúzzuk, húsát apróra vágjuk. A gyömbért, a fokhagymát és a paradicsomot összekeverjük az olajjal, a vízzel és a fűszerekkel, ízlés szerint sózzuk.
A csirkemellfilét felkockázzuk és a pácba forgatjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd saslikpálcikákra szúrjuk.
Grillserpenyőben megsütjük.
Salátát, sült krumplit kínálunk hozzá.
Epilógus: tipikusan az az étel, aminek a receptjét bonyolultabb leírni, mint elkészíteni. Finom, üdítő színfolt a csirkehúsok világában.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése