30 | Arroz con pollo (rizs csirkével), Panama

Panama földje nyugodtan lehetne az összekapcsolódás jelképe, hiszen nemcsak az észak- és dél-amerikai kontinens között formáz karcsú földszorost, hanem a két óceán, a Csendes és az Atlanti összeköttetését biztosító Panama-csatorna is szimbolikus jelentőségű. A csatorna építésének ötlete évszázados terv volt már, mire a franciák által elkezdett beruházást az első kapavágástól számított majd' 35 évnyi huzavona, megbicsaklás és utolsó nekilódulás után végül az amerikaiak komplettírozták.
a 2004-ben épült Centennial-híd (photo credit)
Épp ezen a nyáron lesz száz éve, hogy az első hajó áthaladt az azóta oly fontossá vált vízi úton. A monumentális konstrukciónak köszönhetjük a panamázás feltalálását, meg az amúgy ecuadori panamakalap elterjedését.
De nemcsak a csatornahasználati vámok adják a gazdaság mozgatórugóját - egyre nagyobb szerephez jut a turizmus is. A trópusi éghajlat minden évszakban élvezetessé teszi a látogatást. Bár az esőerdők igencsak megritkultak az utóbbi évtizedekben, azért Panama területének még mindig közel felét dzsungel borítja. Számos nemzeti parkban csodálható meg a változatos élővilág, például az ország jelképe, az orchideákhoz tartozó szentlélekvirág is.
Portobelo középkori erődítménye a Karib-tenger partján ma a Világörökség része (photo credit)
Amikor Kolumbusz felderítette a vidéket, nyilvánvalóan az őslakos indiánokkal találkozott, akik még csak nem is harcokban, sokkal inkább a gyarmatosítók által idehurcolt betegségekben vesztették életüket. Mára a több tucatnyi törzsből hét maradt, s a szerencsés túlélők a mai lakosság kétharmadának ősszülői lettek. Azóta Panama Latin-Amerika leginkább urbanizálódott országává vált: az emberek több, mint fele a Panamavárostól Colónig húzódó metropoliszban él.
Panamaváros (photo credit)
Spanyol történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően a panamai konyhában a kukorica és a rizs mellett a trópusi gyümölcsök és a tengeri halak alkotják a napi menüt. A hivatalos turisztikai honlapon számos recept található, ezek közül mi most egy csirkés-zöldséges rizsételt választottunk.

Panamai rizses csirke

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
3 gerezd fokhagyma

3 dl csirkehúsleves
40 dkg rizs
10 dkg fejes káposzta
10 dkg sárgarépa
1-2 csilipaprika
1 szál szárzeller
1 közepes hagyma
szükség szerint víz

A csirkemellet a fokhagymával és kevés sóval annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. A főzővizet őrizzük meg. A főtt húst falatnyi darabokra tépkedjük. A zöldségeket felaprítjuk: a káposztát csíkokra, a répát vékony hasábokra, a csilipaprikát és a szárzellert karikákra, a hagymát apró kockára.
A húslevest, a megmosott rizst, a felvágott zöldségeket, valamint a húsfalatokat egy nagyobb edénybe tesszük, és a megőrzött főzővízből annyit öntünk hozzá, hogy a hozzávalókat bőven ellepje. Időnként megkeverve lassan főzzük, amíg a rizs teljesen meg nem puhul, s ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot (a főzőlevet, illetve vizet).
Epilógus: ez gyakorlatilag egy zöldségekkel felturbózott rizses hús. Ezzel a mennyiséggel Panama-csatornát lehetne rekeszteni. Kettőnknek bőven elég lett volna ennek a fele is, főleg, hogy Gusztáv nem igazán rajongója a műfajnak. Amúgy a zöldségek (elsősorban a zeller) sokat dobnak az egyébként megszokott ízvilágon, érdemes kísérletezni.

Megjegyzések