44 | Empanada de pino (kenyérbe burkolt fenyő), Chile

A dél-amerikai kontinens nyugati peremére szorult Chile valószínűleg a Föld legkarcsúbb országa. Tizenkétszer hosszabb, mint amilyen széles, és a déli félteke közel 40 szélességi fokán nyúlik keresztül. Különleges alakját még egy viszonylagos elszigeteltség is fűszerezi, hiszen északról az Atacama-sivatag, nyugatról a Csendes-óceán, délről a Drake-átjáró, keletről pedig az Andok hegyvonulatai határolják.
fehér csuklyás bűnbánókra emlékeztető penitenteszek,
azaz hótüskék az Atacama-sivatag hegyoldalain (photo credit)
Élővilága így meglehetősen egyedi, viszont változatos is, hiszen Chile földje a bolygó legszárazabb sivatagától a kellemes tengerpartokon át a hatezer méter magas hegycsúcsokig és az antarktiszi viszonyokra hangoló Tűzföldig mindenféle éghajlatot és geológiai képződményt felvonultat.
kristálytiszta vízesés a Cochamó-völgyben (photo credit)
A chilei gazdák élete is csupa öröm - a földrajzi torlaszok a ragályok és nyavalyák befurakodását is megakadályozzák. A marhák nem kergék, muslicák nem röpködnek, a szőlőt nem szipolyozza a gyökértetű, ráadásul a szüret is akkor van, amikor az északi féltekén még épp csak elkezd tavaszodni. E körülmények szerencsés együttállását kihasználva Dél-Amerika egyik legfontosabb agrárországává nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben annak ellenére, hogy megművelhető földterületeinek nagysága arányaiban parányi.
Santiago látképe háttérben az Andokkal (photo credit)
Amikor Magellán felfedezte Chile földjét, az inkák birtokolták a vidéket. A különböző őslakos törzsek a ma az országhoz tartozó szigeteket is benépesítették, például az ő kezük munkáját dicsérik a Csendes-óceán belsejében fekvő Húsvét-sziget óriási kőfejszobrai is.
a Húsvét-szigeten a csillagnézéshez is ideálisak a fényviszonyok (photo credit)
A néhai kőfaragómesterek az innen néhány száz kilométerre lévő - amúgy lakatlan - Sala-y-Gómez-szigetre is át- meg áthajóztak, de a kenuk alapanyagát biztosító nagy fák egyszer csak elfogytak, s ez ellehetetlenítette a nagy vízi kirándulások szervezését. Ma se sokan élnek a Sala-y-Gómezen - hivatalosan tengeri védett területté nyilvánították 2010-ben. Viszont sokkal izgalmasabb története van a Valparaísótól csupán 600 kilométerre fekvő Juan Fernandez-szigetek hármas csoportjának, melyek egyikén a Defoe-t megihlető valóságos Robinson, Alexander Selkirk élt 1704 és 1709 között.
Chile a gyarmati időkben a spanyol korona illetékességét élvezte, s ez mindmáig magától értetődő kulturális befolyást is hozott. Kulináris választásunk ezúttal az egész Latin-Amerikában, sőt a földkerekség más pontjain, például az indonéz szigetvilágban is ismert töltött tésztabatyura, az empanadára esett. A név a spanyol "kenyér" szóból keletkezett, s arra utal, hogy valamit kenyértésztába burkolnak, majd olajban vagy tepsiben megsütnek. Az eredetileg Spanyolországból származó pikáns sütemény Chilében hagyományosan háromféle - sajtos, kagylós-rákhúsos vagy "pino" - változatban készül. Ez utóbbi az igazán autentikus, tipikus chilei empanada - a töltelék darált marhahúsból, hagymából, olívabogyóból, főtt tojásból és mazsolából áll.
A "pino" jelentése magyarul fenyő, de hogy mi köze van a pikáns tölteléknek a sudár örökzöldekhez, arról sajnos nem találtam információt. Etimológiai nyomozásom során egyetlen idevágó chilenizmusra bukkantam: ha valaki hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy valamit elérjen, például sikerüljön a vizsgája, akkor ő chileiül "pone pino", azaz "teszi a fenyőt". Nos, most én is "pongo pino", s remélem, finom is lesz a vacsora.

Chilei húsos batyu

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1 tojás
0,5 dl olívaolaj
1-1,5 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
kevés olívaolaj
1 közepes hagyma
20 dkg darált marhahús (pl. comb vagy lábszár)
1 csilipaprika
őrölt kömény
pirospaprika

ízlés szerint néhány szem mazsola
8 szem fekete olívabogyó
1 kemény tojás

Először könnyen nyújtható tésztát gyúrunk: a lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, hozzáadunk egy egész felvert tojást és fél deciliter olívaolajat, majd szükség szerint annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy jól formázható, ruganyos tésztát kapjunk. Letakarjuk és pihentetjük, amíg a tölteléket előkészítjük.
A hagymát apróra kockázzuk, és egy serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst, a fűszereket és ízlés szerint sót. Néhány perc alatt megpároljuk, végül szárazra pirítjuk, majd a serpenyőből kiszedjük, és teljesen lehűtjük.
Hozzáadjuk a mazsolaszemeket. Az olívaszemeket felaprítjuk, a kemény tojást pedig nyolc cikkre vágjuk, egyelőre mindkettőt félretesszük.
A tésztát nyolc részre osztjuk, gombócokat formálunk, amiket aztán fél centiméter vastagra, kör alakúra nyújtunk. A tésztakörök közepén elosztjuk a darált húsos tölteléket, amire rászórunk egy-egy felaprított olívabogyót, valamint ráhelyezünk egy-egy cikk főtt tojást. A tésztakorongokat félbehajtjuk, lezárjuk, majd a széleket kevés vízzel megnedvesítjük és eldolgozzuk.
A töltött batyukat tepsire helyezzük, tetejüket kevés tejjel megkenjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk. Ízlés szerint például paradicsommártást kínálhatunk hozzá.
Epilógus: akár vendégvárónak is beillő pikáns sütemény. Kicsit munkaigényes a tésztagyúrás, húsdarálás, aprítás, de úgyis pihennie kell a tésztának, s azalatt minden mást el lehet intézni. Ha már összeraktuk a batyukat, gyorsan meg is sül. Rezső rögtön három és fél darabot is elfogyasztott, nekem elég volt elsőre kettő. Bátran lehet kísérletezni akár édes töltelékekkel is - Chilében például körtepürével is szeretik.

Megjegyzések