14 | Nga sipyan (paradicsomos halcurry), Mianmar

Bár az egyik legnépszerűbb délkelet-ázsiai turistacsalogató célpont, Mianmar gazdasági és politikai helyzete manapság finoman szólva bonyolult. A vitatkozó felek még az ország nevét illetően sem tudnak megállapodni. Az államot ma hivatalosan Mianmarnak hívják, de néhány világnagyhatalom szerint az ellenzéknek van igaza, és régi nevén Burmának nevezi az országot.

Drágakövek, különleges teák, Buddha-szobrok, fafaragó kézművesek, aranylapocskák mindenfelé - az nem kérdés, hogy Mianmar kultúrája buddhista alapokon nyugszik.

a Kyaiktiyo pagodát egy arannyal bevont egyensúlyozó gránitgömbre építették (photo credit)

A Mandalay-ben található Kuthodaw-pagoda ad otthont a világ legnagyobb könyveként számon tartott kőbe vésett Tipitakának, ami 730 darab mindkét oldalán faragott, másfél méter magas és 13 cm vastag kőtáblán hirdeti Gautama Sziddhártha tanítását.

a sztúpák egy-egy kőből faragott lapot őriznek (photo credit)

A legfontosabb mezőgazdasági termék a rizs, és ez tipikus ételeikben is megmutatkozik. A nemzeti kedvenc egy rizstésztával tálalt gazdag halleves, a mohinga, amit a nap bármely szakában, de jellemzően reggelire fogyasztanak. Gondolkoztam rajta, hogy ez legyen a mianmari vacsoránk, de elég bonyolult az elkészítése. Több hozzávalót helyettesítenem kellett volna, és sok egzotikus alapanyagból csak egy kevés szükséges. A banánszár például nem éppen hétköznapi portéka minálunk.

mohinga (photo credit)

Végül több receptgyűjteményt is végigböngészve egy paradicsomos halételre esett a választásom. A mianmari konyha le se tagadhatná az indiai hatásokat (rengeteg curryt esznek), sem tengerparti helyzetét (majdnem mindenhez halszószt, vagy ngapit, fermentált halkrémet használnak), és a zöldségek és fűszerek használata is jellemzően ázsiai. A nga sipyan harmonikusan egyesíti e három tényezőt: pácolt hal paradicsommártásban, kurkumával és korianderrel, valamint rizzsel.

Az autentikus recept szerint halszósz kellene a pácléhez, de sajnos nem kaptam, így szójaszószt használtam. Végül is a hal alapból halízű, ezt nem feltétlenül szükséges fokozni, és a lényeg ezúttal úgyis a természetes ízfokozó hatáson van. A télvíz idején kapható kínnal érett, narancssárga paradicsomokkal sincs kedvem harcolni, úgyhogy a szószhoz vettem egy doboz hámozott paradicsomot.

Viszont sikerült február közepén friss koriandert szereznünk, ami az ázsiai (és így a mianmari) konyha egyik legfontosabb zöldfűszere. Aztán vacsorakészítés közben váratlan felfedezést tettünk: Lajos irtózik a friss koriandernek még az illatától is. Ő járt már Délkelet-Ázsiában, és ott minden egyes ételben találkozott ezzel az aromával, de sose derült ki, hogy konkrétan melyik összetevő irritálja. Nos, most végre rájött. Én mindenesetre szeretem, bár, ha egy kéthetes nyaralás alatt állandóan ezt kellene ennem, valószínűleg megunnám. A maradék leveleket megszárítom, remélem úgy már elviselhetőbb lesz Lajos számára.

koriander (F.E. Köhler illusztrációja) (photo credit)

Mianmari paradicsomos halcurry

Hozzávalók:
60 dkg fehér húsú halfilé (pl. harcsa, vagy tengeri hal)
1/2 teáskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál halszósz (esetleg szójaszósz)
kevés földimogyoró-olaj
1 nagyobb vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
szárított csípős paprika
1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
4-5 érett paradicsom

friss korianderzöld

A kurkumát és a halszószt összekeverjük, majd beleforgatjuk a nagyobb darabokra vágott halfiléket. Húsz-harminc percig pácoljuk. A szárított csípős paprikát forró vízzel leforrázzuk, és néhány percig áztatjuk.

Egy serpenyőben olajat melegítünk. Megfonnyasztjuk az apróra kockázott hagymát és fokhagymát, valamint a vízből kivett csípős paprikát ízlés szerint egészben, vagy felaprítva.

hagyma, fokhagyma, csili

Amikor a hagyma már egészen megpirult, karamellizálódott, rászórjuk a pirospaprikát. Rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a hámozott, felkockázott paradicsomokat, valamint kevés sót. Nagyobb lángon felforraljuk a szószt, majd mérsékeljük a tüzet, és 15-20 perc alatt besűrítjük a paradicsomos mártást. Ekkor hozzáadjuk a pácolt halszeleteket a páclével együtt, és további negyed óra alatt készre pároljuk.

Rizzsel tálaljuk, és megszórjuk felaprított friss korianderzölddel.

Epilógus: Lajost annyira sokkolta a szembesülés a korianderszaggal, hogy csak másnapra tért magához a megrökönyödéstől, pedig az ő adagjára nem is szórtunk belőle. Amúgy a fogás valamennyire ugyan hasonlít a kreol mártásban párolt barbadosi halhoz, de a két étel fűszerezése annyira eltérő, hogy a mianmari messze nem nyújtott olyan fergeteges ízélményt, mint a karibi. Egyébként két adag lett, gyorsan meg is ettük.


Megjegyzések