35 | Jerky pork & festival (sertés jerky módra és fesztivál), Jamaica

Amikor Kolumbusz felfedezte a Nagy-Antillák egyik legnagyobb tagját, még a taínó indiánok uralták a helyszínt. Jamaica tehát nem volt mindig a jamaicaiaké, hiszen a "fák és vizek szigetére" előbb a spanyolok tették rá kezüket, akik nyugat-afrikai rabszolgákat hurcoltak ültetvényeikre, majd az angolok vették át a hatalmat, akik a XIX. században fel is számolták a rabszolgaság intézményét.
James Hakewill: Port Maria (1875) (photo credit)
Ekkorra viszont már hússzoros többségbe kerültek a feketék, és ez az arány azóta is tartja magát: a mai jamaicai népesség túlnyomó részét ők, illetve a mulattok alkotják.
Őhozzájuk köthető a rasztafári vallás kialakulása is, ami a fekete rabszolgák, később munkások rendszerrel szembeni lázadásából nőtte ki magát. A mozgalom az 1930-as években indult, és központi motívumai mind a békés együttélés és teljes összetartozás elérését célozzák meg. Tagjai szemében Etiópia jelenti a földi paradicsomot, ahonnan bűneik miatt száműztettek, s hitük szerint a raszta életforma segíti őket abban, hogy megtisztulva végül odajuthassanak. A jamaicai diaszpóra által elterjesztett reggae nagyban hozzájárult a rasztafariánizmus megismeréséhez az egész világban. Immár számos országban élnek követői, míg a mozgalom bölcsőjében mára már a lakosságnak csak alig öt százaléka tartozik a rasztaközösséghez.
Bob Marley, a reggae legendás alakja
Steve Brogdon akrilfestményén (1994) (photo credit)
Jamaica nemzeti fűszere az őshonos szegfűbors, amit sok minden ízesítéséhez használnak. Az egyik nemzeti étel a Nyugat-Afrikából származó akiszilva terméséből és sózott tőkehalból készített ragu.
akiszilva, lánykori nevén Blighia sapida (photo credit)
Egy másik tipikus jamaicai specialitás a mindenféle húshoz, halhoz, vagy újabban akár sajthoz is használatos pác, a "jerk". A jerky módra való hússütést a maroonok, vagyis a rabszolgaszökevények vezették be a konyhaművészetbe, akik az őshazájukból magukkal hozott hagyományokat az új otthonukban elérhető lehetőségekkel próbálták kombinálni. A név eredete vitatott: vagy a szárított hús megjelölésére használt kecsua "ch'arki" szóból alakult ki, vagy pedig a tűzdelés angol megfelelőjéből származik. A kifejezés immár egyaránt vonatkozik a fűszerezésre, a grillezésre és az elkészült ételre is.
Ocho Rios városa a sziget északi partvidékén (photo credit)
Hétvégén BFF-ékhez voltam hivatalos, akiknél gyakran előkerül a kis faszenes grillező, úgyhogy gondoltam, meglepem őket egy jerky páccal, cserébe a kedves vendégszeretetért (a grillrács mosogatása úgyis már hagyományosan az én önként vállalt feladatom). Mivel kettőt aludtam náluk, be tudtuk tartani az egy éjszakára előírt pácolást. A recept kukoricalisztből sütött, vaníliával ízesített édeskés fánkot, festivalt ajánl köretként, úgyhogy gyorsan birtokba is vettem a konyhát, és kezdődhetett a méricskélés, kavarás, dagasztás. A házigazdák a pácolni valónak szánt húson túl grillezett cukkinivel és salátával támogatták a menüt, engem pedig frissen palackozott frizzantéjukkal lelkesítettek.

Jerky pác és jamaicai fánk

Hozzávalók kb. 1 kg húshoz elegendő páchoz:
3 csilipaprika
1 evőkanál morzsolt kakukkfű
1 evőkanál őrölt szegfűbors
2-3 gerezd fokhagyma
2 kisebb hagyma
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál só
1 kiskanál őrölt fekete bors
0,5 dl olívaolaj
0,5 dl szójaszósz
1 lime leve
1 dl narancslé
1 dl fehérborecet
1 teáskanálnyi keverék őrölt fahéjból, őrölt szerecsendióból és őrölt gyömbérből

Hozzávalók a fánkhoz:
20 dkg búzaliszt
3 evőkanál kukoricaliszt
1/2 teáskanál só
1 csomag vaníliás cukor, vagy 2 evőkanál kristálycukor és 1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál sütőpor
0,5-1 dl víz
kevés liszt és kukoricaliszt a panírozáshoz
étolaj a sütéshez

A páchoz a hagymát, a fokhagymát és a csilipaprikát megtisztítjuk és valamennyire feldaraboljuk, majd az összes hozzávalót robotgépben homogénre keverjük.
Az előkészített hússzeleteket egyenletesen bevonjuk a páccal, majd 10-12 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük, és faszén felett, vagy grillserpenyőben puhára sütjük. Festival fánkkal, salátával, grillezett zöldségekkel, illetve a pácoláskor esetleg megmaradt páccal tálaljuk.
A fánkhoz a száraz hozzávalókat egy edénybe szitáljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kenyértésztához hasonló állagú, könnyen gyúrható, de nem ragadó tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, gombóccá formázzuk, majd letakarva fél órán keresztül pihentetjük.
Ezután nyolc részre vágjuk, és hosszúkás, hengeres, szivar alakú fánkokat formálunk, amiket aztán liszt és kukoricaliszt keverékében megforgatunk, és bő olajban aranybarnára sütünk.
Epilógus: valószínűleg a narancslé és a kakukkfű miatt kicsit emlékeztet a haiti griot-receptre, ami ugye nem meglepő, lévén szomszédos szigetekről van szó. Mi dagadót sütöttünk - talán nem éppen az a klasszikusan grillezni való alapanyag, de azért nagyon puhára, porhanyósra sült. Gusztáv, bánatára, most kimaradt az élvezetekből, de ő csak a húst sajnálja, az édeskés fánkokat valószínűleg inkább desszert gyanánt fogyasztotta volna (majd hamarosan bepótolhatja a lemaradást). BFF férje már másnap tapintatosan megkérdezte, hogy most akkor mi is volt pontosan a pácban… Egyetlen dolog, amire nagyon oda kell figyelni, hogy nagyon gyorsan megpirul a hús, valószínűleg a cukor és a narancslé miatt.

Megjegyzések