51 | Sauce d'arachide (földimogyoró-mártás), Közép-afrikai Köztársaság

Afrika közepén helyezkedik el a találó nevű Közép-afrikai Köztársaság. Valaha francia gyarmat volt, de a XX. század közepén kivívta függetlenségét. A közel ötmilliós lakosság több mint 80 etnikum képviselőiből áll, akik többsége immár keresztény, a többiek mohamedánok vagy az ősi törzsi vallások követői.
a főváros, Bengui központja (photo credit)
Az ország java lankás szavannákon terül el, de északra már lassacskán betolakszik a sivatag, míg a déli részeken trópusi őserdők húzódnak. A változatos élővilág megóvására nemzeti parkokat létesítettek, bár még ez sem kifejezetten hatékony módszer az orvvadászat megakadályozására.
A kizsákmányolás sajnos nem csak az ország faunáját érinti: az ásványi nyersanyagok - urán, kőolaj, arany, gyémánt - kitermelése és hasznosítása helyett polgárháborúk dúlnak a térségben. Az ásványkincsekben gazdag ország így sajnos még mindig a világ legszegényebb államai közé tartozik.
napnyugta az Ubangi folyó partján (photo credit)
A legújabb feltételezések szerint Közép-Afrika gyémántkészlete egy évmilliókkal ezelőtt becsapódott meteorit maradványa, s valószínűleg ennek a hullócsillagnak köszönhető a régió legjelentősebb nevezetességének, a Bengui mágneses anomáliának a kialakulása is. Ez a Föld mágneses mezejének egyenetlenségét jelenti: egy nagyjából 700 ezer négyzetkilométeres területen gyengébb a mágnesesség, mint a máshol szokásos, így az iránytűk megzavarodnak.
a Bouar városa környékén található
megalitok egy kongresszus alkalmából
kiadott bélyegen (1967) (photo credit)
Nyugat-Afrikához hasonlóan igen elterjedt és szívesen fogyasztott alapanyag a földimogyoró - szinte minden ételbe kerül legalább olaj vagy vaj formájában. A földimogyorószószt is gyakran kínálják sült húsok mellé - a legegyszerűbb recept szerint csupán pirított mogyoró, víz és só szükséges az elkészítéséhez. Én most tepsiben sült fokhagymás tarjaszeletek mellé álmodtam meg az ízletes mártást, hozzá sült krumplit és - hogy fokozzam kicsit az autentikus hatást - sült édesburgonyát tervezek, de szerintem a sült főzőbanán is jól illene a menübe. A receptet egy már gyakran idézett afrikai szakácskönyvportálról kölcsönöztem.

Közép-afrikai földimogyoró-mártás

Hozzávalók:
2 evőkanál földimogyoró-olaj
1 közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 púpos evőkanál földimogyoróvaj
szükség szerint 1-2 dl víz

bors
ízlés szerint csilipaprika
hagyma, fokhagyma és földimogyoróvaj
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy krémes állagú mártást kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint csilipaprikával ízesítjük.
Felforraljuk, és néhány percig főzzük. Natúr sültek mellé, vagy mártogatósként sült burgonyához tálaljuk.
Epilógus: pofonegyszerűen elkészíthető mártás, ami klasszisokkal kijjebb tolta a fokhagymás tarja biztonsági zónáját. A megszokásba süppedő sültek megmentője!

Megjegyzések