57 | Chimichurri (add a szószt), Argentína

A világ legnagyobb területű spanyol ajkú állama a legendák szerint az ezüst földje. A nagy felfedezések korából származó mondák egy nagy hegyről mesélnek az ország közepén, ahol egy bizonyos Fehér Király az uralkodó, és kimeríthetetlen érclelőhelyek várják a szorgalmas kincskeresőket. A mítoszok sajnos nem bizonyultak valósnak, mára már csak a név - Argentína - maradt meg az egészből.
Buenos Aires (photo credit)
Azért az ország tartogat kincseket. A nemzeti parkokban monumentális vízesések, gleccserek, izgalmas őslénylenyomatok és még izgalmasabb tengeri emlősök mulattatják a látogatókat, a különböző emberi civilizációk emlékei pedig barlangrajzokkal, őslakosfalvakkal és jezsuita missziók romvárosaival mesélnek a rég letűnt korokról.
az Iguazu-vízesés (photo credit)
Argentínán keresztül vezet a Qhapaq Nan, egy majdnem 40000 km hosszú inka úthálózat. Az egész Andokon végigfutó útrendszer nemcsak közlekedési, szállítási és hadi, hanem még vallási célokat is szolgált, hiszen az inkák rituáléiban fontos szerepet kaptak a hegyek és az azokra épített templomok és szentélyek. Az útvonal áthalad a Humahuaca völgyén is, ahol ősi települések és a hódítók misszióiból származó impozáns templomok is megcsodálhatók, és még a Baktérítő is ezen a vidéken húzódik keresztül.
Purmamarca település az ősi inka útvonal mentén (photo credit)
Argentína nemzeti jelképei között felsorakozik a zászlón is megjelenített Májusi Nap, a kemény fájú vörös quebracho fa, a gyönyörű málnapiros kristály, a rodokrozit, a tarajos korallfa hasonló színű virága és az agyagból fészket építő fazekasmadár is. A nemzeti ételhez, a grillezett marhához, vagyis az asadóhoz pedig finom argentin vörösbor dukál. De persze mindent szívesen meggrilleznek, ami a kezük ügyébe kerül, nemcsak a húsokat. Népszerűek a különböző kolbászok és hurkák, valamint egyéb sertés- és marhabelsőségek is.
A sült húsok gyakori kísérője a chimichurri nevű fűszermártás, mely oregánó, petrezselyem, fokhagyma és ecet keveréke. A zöld szósz furcsa nevének eredete nem teljesen világos, de sokan úgy értelmezik, mint az angol "give me curry" kifejezés - azaz "adjál szószt" - sajátos kiejtésű változatát. Kevésbé sikeres első szárnypróbálgatásaink dacára Ellák már majdnem tökélyre fejlesztette steaksütő képességét. Mentségére szolgáljon, hogy kis hazánkban, a nyugdíjazott tehénkék országában meglehetősen nehéz porhanyósra érlelt, kifejezetten hússütésre termett alapanyaghoz jutni, de azért megvannak a források. Így már olyan szintre jutottunk, hogy havi rendszerességgel beruházunk egy-egy emberes szelet hátszínre vagy bélszínre, mostani steakvacsoránk alkalmával pedig gondoltam, épp kapóra jönne ez az argentin kísérő.
A chimichurrinak nincs kifejezett receptje sem a hozzávalók körét, sem az arányokat illetően. Ami biztos, hogy van benne finomra vágott petrezselyem- és oregánólevél, zúzott fokhagyma, olívaolaj és borecet, de ezen kívül kerülhet bele a korianderzöldtől kezdve a citromon át a babérlevélig bármi, ami csak úri ízlésünket kielégíti. Sőt, piros változatában paradicsom és piros színű paprika adja az alapot, ráadásul nem csak szószként, hanem akár pácként is használhatjuk. Én - mivel Ellák kissé ódzkodik a borecettől - inkább citrommal adtam meg a mártás alapsavanyúságát, a borecetből pedig inkább csak szimbolikus mennyiséget adagoltam.

Argentin fűszermártás

Hozzávalók:
1-1 evőkanál petrezselyemzöld, oregánólevél és snidling
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
1 evőkanál borecet
2 evőkanál olívaolaj
kevés csilipaprika
ízlés szerint só
A zöldfűszereket nagyon apróra vágjuk, a fokhagymagerezdet összezúzzuk, a csilit felaprítjuk, majd az egészet a többi hozzávalóval kikeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Húspácként vagy sült húsok mellé mártásként kínáljuk.
Epilógus: kicsit emlékeztet a pestóra (leszámítva a savanyú hozzávalókat, illetve a parmezán hiányát), de annál azért sokkal hígabb. Az íze ugyan finom (bár mitől is ne lenne az), de sokkal inkább illik öntetként a köretnek felkínált salátára, mint mártogatósként a sült húshoz. Jól kombinálható, variálható, egyszóval változatos.

Megjegyzések